Καταπολέμηση Κοριών – Ψύλλων

Οι κοριοί είναι παρασιτικά έντομα της οικογένειας των Cimicid και η τροφή τους αποκλειστικά είναι το αίμα. Ο κοινός κοριός αναφέρεται σε μέλη της οικογένειας Cimex που προτιμά να τρέφετε με αίμα από θερμά σώματα. Το χρώμα του ενήλικου κοριού είναι ανοικτό καφέ έως κοκκινωπό-καφέ.

Είναι επίπεδος με ωοειδές σχήμα και δεν έχουν φτερά. Οι ενήλικες έχουν διαστάσεις 4-5 mm σε μήκος και 1.5-3 mm πλάτος.

Oι κοριοί χρησιμοποιούν τις φερομόνες για να επικοινωνούν για τις περιοχές που φωλιάζουν. Μπορούν να κάνουν 5-7 αυγά την ημέρα και 200-500 κατά την διάρκεια της ζωής τους. Τα αυγά των κοριών είναι μικροσκοπικά (1/16 «) σαν κόκκους ρυζιού. Παραμένουν κολλημένα στη θέση τους και χρειάζονται 6-10 ημέρες για να εκκολαφθούν.

 Οι αρσενικοί κοριοί είναι σεξουαλικά επιθετικοί. Για το λόγο αυτό τα θηλυκά αφού ζευγαρώσουν 2-3 φορές μετακινούνται σε νέα περιοχή για να αποφύγουν τα αρσενικά.

Η τυπική διάρκεια ζωής ενός κοριού είναι 6-12 μήνες και μπορεί να επιζήσουν για μεγάλες χρονικές περιόδους χωρίς τροφή. Υπάρχουν και αναφορές πως μπόρεσαν να ζήσουν και πάνω από χρόνο χωρίς τροφή.

Εντοπισμός εστίας :

Συνήθως στις ραφές των ρούχων, κυρίως στην ραφή του στρώματος του κρεβατιού. Εύκολα ορατοί, στρογγυλοί, κοκκινοκαφέ χρώματος, πολλοί ενωμένοι μεταξύ τους.

Αιτίες προσβολής

Οι εφαρμογές απεντόμωσης κοριών πραγματοποιούνται επί των πλείστων σε ξενοδοχεία, διαμερίσματα airbnb και κατοικίες καθώς συνήθως μεταφέρονται :

  • μέσω του ρουχισμού από φαντάρους.
  • από ανθρώπους που μετακινούνται τακτικά
  • από άτομα που ασχολούνται με επαγγέλματα υψηλού κινδύνου

Προτεινόμενες λύσεις καταπολέμησης:

Α. Εφαρμογή καταπολέμησης κοριών με ψεκασμό, με υγρό σκεύασμα, με τη χρήση ψεκαστήρα υψηλής ή χαμηλής πίεσης, ανάλογα με τον χώρο και το μέγεθος της προσβολής

Η συχνότητα της εφαρμογής εξαρτάται από τον πληθυσμό κοριών που έχει προσβάλει το χώρο. Συνίσταται εφαρμογή ανά 6-10 ημέρες επαναληπτική, καταπολέμησης των αυγών που εκκολάπτονται

Β. Εφαρμογή με χρήση σύγχρονου μηχανήματος που παράγει υπέρθερμο ατμό, στους 180οC (ατοξικό), για θανάτωση όλων των σταδίων του κοριού. Η μέθοδος αυτή είναι οικολογική, πραγματοποιείται σε κομοδίνα, κρεβάτια, ντουλάπες και προσφέρει 99,9% εξάλειψη του φαινομένου από την πρώτη εφαρμογή

Μετά το πέρας των εφαρμογών παρέχεται πιστοποιητικό απεντόμωσης από το επιστημονικό μας προσωπικό.

2. Aπεντόμωση – Καταπολέμηση  ψύλλων             

Οι ψύλλοι είναι μικρά, άπτερα αρθρόποδα έντομα, καφέ ή κοκκινωπού χρώματος, με επίπεδο σώμα, που τρέφονται με αίμα από πτηνά και θηλαστικά (σκύλους, γάτες, τρωκτικά), συμπεριλαμβανομένου του ανθρώπου. Κοινό χαρακτηριστικό των ψύλλων είναι ότι μπορούν να πραγματοποιήσουν μεγάλα άλματα αναλογικά με το μέγεθός τους, έως και 20 εκ. καθέτως ή έως και 40 εκ. οριζοντίως. Παρόλα αυτά οι ψύλλοι συνήθως δεν ταξιδεύουν μόνοι τους μακρινές αποστάσεις, αλλά προτιμούν να περιμένουν και πηδούν σε διερχόμενο ζώο, στο οποίο παραμένουν μέχρι να απομακρυνθούν. Χωρίς ξενιστή, οι ενήλικες ψύλλοι ζουν μόνο λίγες ημέρες έως 2 εβδομάδες. Υπάρχουν διάφορα είδη ψύλλων.

O κύκλος ζωής του ψύλλου περιλαμβάνει τέσσερα στάδια: αυγό, προνύμφη, νύμφη και ενήλικο έντομο, η διάρκεια των οποίων εξαρτάται κατά πολύ από τη θερμοκρασία και την υγρασία του περιβάλλοντος. Μόνο οι ενήλικες ψύλλοι τρέφονται με αίμα για να επιβιώσουν όπως και για την παραγωγή των αυγών. Γενικά τα αυγά εκκολάπτονται σε σχετικά σύντομο διάστημα (1-16 ημέρες) και οι προνύμφες (μικροσκοπικά σκουλήκια) που εξέρχονται παραμένουν κρυμμένες σε χαλιά, κάτω από έπιπλα και σε άλλα προστατευμένα σκιερά σημεία. 

Αιτία προσβολής

Συνήθως μεταφορά από κατοικίδια ζώα, ή μέσω ρουχισμού, υπόδησης ανθρώπου που ήρθε σε επαφή με κοπριές σε γλάστρες, κήπους, κτηνοτροφικές μονάδες.

Υπόγεια κατοικιών, λεβητοστάσια, με προβλήματα ποντικιών ή γάτας που έχει πρόσφατα γεννήσει στον χώρο.

Εντοπισμός Εστίας

Συνήθως στις ξύλινες τάβλες των κρεβατιών, στα ανοίγματα των σοβατεπί ή των ξύλινων πατωμάτων, καναπέδες, καρέκλες, χώματα, τρίχωμα ζώων.

Δεν είναι εύκολα ορατοί, κυρίως πηδάνε παρά πετάνε, μαύρου χρώματος. Όταν ο πελάτης τους βλέπει συνήθως το πρόβλημα έχει πάρει μεγάλη έκταση.

Προτεινόμενες λύσεις καταπολέμησης

Α. Εφαρμογή απεντόμωσης ψύλλων με ψεκασμό, με υπολειμματικά σκευάσματα, με την χρήση ψεκαστήρα χαμηλής πίεσης, ανάλογα με τον χώρο και το μέγεθος της προσβολής.

Η συχνότητα της εφαρμογής εξαρτάται από τον πληθυσμό ψύλλων που έχει προσβάλει το χώρο. Συνίσταται εφαρμογή ανά 6-10 ημέρες επαναληπτική για καταπολέμηση των αυγών που εκκολάπτονται.

Β. Εφαρμογή απεντόμωσης με χρήση σύγχρονης συσκευής  που παράγει υπέρθερμο ατμό, στους 180οC (ατοξικό), για θανάτωση των ψύλλων. Πρόκειται για μια απολύτως οικολογική μέθοδο χωρίς τοξικά υπολείμματα και προσφέρει 99,9% εξάλειψη του φαινομένου από την πρώτη εφαρμογή.

Μετά το πέρας των εφαρμογών παρέχεται πιστοποιητικό απεντόμωσης από το επιστημονικό μας προσωπικό.

Κοινοποιήστε

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Διαχείριση Παρασίτων

ΟΛΕΣ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΑΣ