Μυοκτονία

Πολλές εταιρείες, μονοκατοικίες ή πολυκατοικίες, ανεξαρτήτως μεγέθους του περιβάλλοντα χώρου και βλάστησης τους, παρουσιάζουν συχνά προβλήματα προσβολής από τρωκτικά στους εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους. Οι εγκαταστάσεις αποτελούν χώρους όπου ζουν ή εργάζονται άνθρωποι, είναι  περιουσιακό στοιχείο, οπότε θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση η απουσία τρωκτικών για υγειονομικούς και  οικονομικούς λόγους.

Η παρουσία τους προκαλεί ζημιές σε έπιπλα, ξύλινες κατασκευές, πατώματα, σε ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, κ.α. ενώ μπορούν να μεταφέρουν και μεταδώσουν παθογόνους μικροοργανισμούς καθώς και άλλα παράσιτα.

 Για την διατήρηση της υγείας σας , καθώς και για τον περιορισμό οικονομικών ζημιών έχει μεγάλη υγειονομική σημασία η εφαρμογή προγραμμάτων μυοκτονίας από εξειδικευμένο προσωπικό της εταιρίας μας.

Είδη τρωκτικών

Τα τρωκτικά (Rodentia) αποτελούν τάξη των πλακουντοφόρων, αναγάλιδων θηλαστικών, η οποία περιλαμβάνει περίπου 2300 είδη. Τα τρωκτικά έχουν μέγεθος μέτριο ως μικρό. Το οδοντικό τους σύστημα δεν έχει κυνόδοντες, αλλά διαθέτουν ένα ζεύγος κοπτήρων στο μπροστινό μέρος των σαγονιών τους. Οι κοπτήρες αυτοί αναπτύσσονται ασταμάτητα, αλλά και φθείρονται συνεχώς. Για να φθείρονται τα δόντια όσο πρέπει, τα τρωκτικά ροκανίζουν συνέχεια όχι μόνο την τροφή τους, αλλά και όλες τις ζωικές, φυτικές και ανόργανες ύλες.

Τα τρωκτικά έχουν σε μεγάλο βαθμό αναπτυγμένο το ένστικτο της κατοικίας. Τα περισσότερα σκάβουν το έδαφος για να κατοικήσουν και να αποθηκεύσουν την τροφή τους. Χαρακτηριστική είναι η γονιμότητα των τρωκτικών. Τα θηλυκά εγκυμονούν πολλές φορές μέσα σ’ ένα χρόνο και γεννούν πολλά μικρά. Πολλαπλασιάζονται με τόση αφθονία, που αν δεν υπήρχαν μέσα για την εξόντωσή τους θα μπορούσαν να προκαλέσουν πολλές ζημιές σε καλλιέργειες και οικίες.

 • Οικιακός ποντικός (Mus musculus)

Τρέφεται με οτιδήποτε εδώδιμο για τον άνθρωπο αλλά και με καλώδια. Τρώει από λίγο και σε πολλές θέσεις. Είναι γΤρέφεται με οτιδήποτε εδώδιμο για τον άνθρωπο αλλά και με καλώδια. Τρώει από λίγο και σε πολλές θέσεις. Είναι γονιμότατο και αναπαράγεται όλο τον χρόνο. Μια οικογένεια από 6 ποντίκια σε ένα κλειστό γκαράζ μπορεί να αναπαραχθεί σε 80-90 ποντίκια στο διάστημα μιας εβδομάδας. Είναι εξαιρετικός αναρριχητής και άλτης και μπορεί να επιβιώσει και σε χαμηλές θερμοκρασίες.

 • Νορβηγικός Αρουραίος (Rattus norvegicus)

 Τρώει τα πάντα με ιδιαίτερη προτίμηση στο κρέας. Για τον λόγο αυτό καταναλώνει αρκετό νερό. Στα σπίτια προτιμά τα ισόγεια και τα υπόγεια όπου υπάρχουν τέτοιου είδους τροφές.

 • Αρουραίος των ορόφων (Rattus rattus)

Έχει εκπληκτική ικανότητα αναρρίχησης και για αυτό στις οικίες προτιμά να ζει σε οροφές και πατάρια. Τρέφεται κ

Έχει εκπληκτική ικανότητα αναρρίχησης και για αυτό στις οικίες προτιμά να ζει σε οροφές και πατάρια. Τρέφεται κυρίως με φρούτα, λαχανικά, σπόρους και δεν αναζητά το κρέας.

 Βασικοί λόγοι που ευνοούν την προσβολή:

 1. Έργα στη γύρω περιοχή.
 2. Μόνιμη συγκέντρωση παλιών αντικειμένων στον ακάλυπτο ή περιβάλλοντα χώρο του κτιρίου
 3. Εγκαταλελειμμένο διπλανό κτίριο που αποτελεί μόνιμη πηγή
 4. Σπασμένα φρεάτια αποχέτευσης του κτιρίου
 5. Ελλιπής φροντίδα του κήπου που να έχει τα εξής αποτελέσματα:
 • πυκνή βλάστηση αναρριχητικών φυτών,
 • κλαδιά δέντρων που προσεγγίζουν τις βεράντες των διαμερισμάτων,
 • σκουπίδια και φύλλα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Μέθοδος καταπολέμησης

Για την πρόληψη και καταπολέμηση τρωκτικών αλλά και την προστασία των χώρων σας σχηματίζουμε ζώνες περιμετρικά του οικοπέδου και του κτιρίου με μόνιμους δολωματικούς σταθμούς. Πρόκειται για κλειστές παγίδες οι οποίες περιέχουν αντιπηκτικά σκευάσματα (εξωτερικοί χώροι) ή κόλλες μιας χρήσεως (εσωτερικοί χώροι).

Τα σημεία τοποθέτησής των δολωματικών σταθμών &, μηχανικών παγίδων  επιλέγονται κατόπιν ειδικής μελέτης, ανάλογα της μορφολογίας των χώρων και των πιθανών σημείων φωλεασμού των τρωκτικών.

Η χρησιμότητα των δολωματικών σταθμών έγκειται:

 • στην προστασία των μυοκτόνων σκευασμάτων από διαφόρους παράγοντες (κατοικίδια ζώα, καιρικές συνθήκες, απομάκρυνση)
 • στον έλεγχο των αποθεμάτων φαρμάκου και στην ορθότερη ανανέωση αυτού
 • στη δυνατότητα εξαγωγής ασφαλών συμπερασμάτων για την κατανάλωση του προς αντιμετώπιση πληθυσμού τρωκτικών, σύμφωνα με τις προδιαγραφές του συστήματος HACCP.
 • Τα μυοκτόνα σκευάσματα που χρησιμοποιούνται είναι τελευταίας γενιάς, ενός γεύματος και περιέχουν αντιπηκτικά αίματος, έτσι ώστε τα νεκρά τρωκτικά να μουμιοποιούνται και να μην αποτελούν εστία μόλυνσης

Η αγορά των Δολωματικών Σταθμών πραγματοποιείται από μέρους σας μόνο 1 φορά και στη συνέχεια  πραγματοποιείται αντικατάσταση των μυοκτόνων σκευασμάτων από προσωπικό της εταιρείας μας.

Στην περίπτωση που έχετε ήδη εγκατεστημένους δολωματικούς σταθμούς αναλαμβάνουμε την συντήρηση και την αναδιάταξή τους στον χώρο σας ανάλογα με τα ευρήματά μας.

Πρόγραμμα Ετήσιας Συντήρησης Απεντόμωσης – Μυοκτονίας 

Σύμφωνα με την υγειονομική διάταξη Υ1γ/Γ.Π/οικ.47829/21.6.2017 όλες οι επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος απαιτείται να τηρούν πρόγραμμα απεντόμωσης και μυοκτονία έχοντας φάκελο με τα εξής έγγραφα

 1. Άδεια καταπολέμησης εντόμων και τρωκτικών της εταιρίας μας.
 2. Πρόγραμμα τήρησης απεντόμωσης και μυοκτονίας με την παρουσία ιδιωτικού συμφωνητικού.
 3. Σχέδιο κάτοψης των χώρων όπου υπάρχουν αριθμημένα τα σημεία και τα είδη των δολωματικών σταθμών και των εντομοπαγίδων.
 4. Έντυπο όπου σημειώνονται τα ποσοστά κατανάλωσης των μυοκτόνων σκευασμάτων καθώς και η ανάλυση δραστηριότητας των εντόμων.
 5. Τα σκευάσματα που χρησιμοποιήθηκαν και η δοσολογία τους, καθώς και τα δελτία δεδομένων ασφαλείας (MSDS).
 6. Πιστοποιητικό απεντόμωσης και μυοκτονίας.
 7. Μελέτη Επικινδυνότητας

Το πρόγραμμα ετήσιας συντήρησης Απεντόμωσης – Μυοκτονίας απευθύνεται στις παρακάτω κατηγορίες εταιρειών  :

 • Ξενοδοχεία
 • Εστιατόρια
 • Επιχειρήσεις Παρασκευής & Συσκευασίας Τροφίμων
 • Επιχειρήσεις Αναψυχής – Κέντρα Διασκέδασης
 • Επιχειρήσεις Λιανικής & Χονδρικής Διάθεση Τροφίμων
 • Αποθήκες Τροφίμων & Ποτών Χονδρικού Εμπορίου
 • Σινεμά – Θέατρα – Χώροι Εκδηλώσεων

Σε περίπτωση που η εταιρεία σας διατηρεί αλυσίδα καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, έχουμε τη δυνατότητα να προσαρμόσουμε το πρόγραμμα μας με βάση τις ώρες λειτουργίας σας, ώστε οι εφαρμογές να πραγματοποιούνται ώρες που δεν έχει πρόσβαση το  κοινό.

Κοινοποιήστε

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Διαχείριση Παρασίτων

ΟΛΕΣ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΑΣ