Απεντόμωση

Σύμφωνα με τις χρήσεις ενός κτιρίου, ποικίλουν και οι κίνδυνοι που προέρχονται από διάφορους παρασιτολογικούς εισβολείς όπως τα βαδιστικά & ιπτάμενα έντομα.

Η εταιρία μας με άδεια καταπολέμησης παρασίτων από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Τροφίμων με αρ. αδείας 865/2019 εφαρμόζει διαδικασίες επίλυσης υγειονομικών προβλημάτων, συλλέγει και καταγράφει όλα τα ευρήματα και τις πληροφορίες, έτσι ώστε να σχεδιαστεί ένα πρόγραμμα ελέγχου απεντόμωσης, το οποίο αφενός μεν θα έχει τη μεγαλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα με τη μικρότερη αρνητική επίδραση στους ανθρώπους και το περιβάλλον, αφετέρου δε θα λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα που θα προλαμβάνουν επανεμφάνιση της προσβολής.

Για αυτό είναι πολύ σημαντικό το δικό σας πρόγραμμα απεντόμωσης να είναι κατάλληλα προσαρμοσμένο στις δικές σας ανάγκες.

Αυτό επιτυγχάνεται κάνοντας χρήση του συστήματος ολοκληρωμένης διαχείρισης  παρασίτων (Integrated Pest Management) εναρμονισμένα με το HACCP.

Βασικό επίσης χαρακτηριστικό αποτελεί η αξιοπιστία των ατόμων που εργάζονται για την εταιρία μας, ώστε να αισθάνεστε ασφάλεια κατά την διάρκεια της εφαρμογής στο χώρο σας. 

Για περιοχές εκτός Αττικής, είμαστε στην διάθεση σας για οποιαδήποτε συμπληρωματική πληροφορία.

Απεντόμωση – Καταπολέμηση Κατσαρίδων 

Οι κατσαρίδες είναι κοσμοπολίτικα έντομα και τα συναντάμε σε σπίτια, ξενοδοχεία, εστιατόρια, νοσοκομεία, γραφεία, αποθήκες, γραφεία, σφαγεία κ.α.

Θεωρούνται παμφάγοι οργανισμοί αφού ικανοποιούν τις διατροφικές τους ανάγκες με ευρύ φάσμα οργανικών ουσιών. Έχουν την ικανότητα να επιζούν και χωρίς τροφή μέχρι και ένα μήνα, πολύ λιγότερο όμως χωρίς νερό. Είναι νυχτόβια έντομα αλλά όταν οι πληθυσμοί τους είναι αρκετά μεγάλοι, περιφέρονται και κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Κρησφύγετα έχουν υγρά, σκοτεινά και προφυλαγμένα μέρη, σε ρωγμές τοίχων, χάσματα σε σωληνώσεις,  αποθηκευμένα αντικείμενα, χώρους κάτω και πίσω από ηλεκτρικές συσκευές κ.α . Εκκρίνουν  πίσω τους ουσίες για να μαρκάρουν το χώρο τους.

Ο βιολογικός κύκλος της κατσαρίδας περιλαμβάνει 3 διαφορετικά στάδια: του αυγού, της νύμφης και του ενηλίκου.

Οι κατσαρίδες αφήνουν με μεγάλη ευκολία τα περιττώματα τους τα οποία δεν είναι εύκολα να τα δεις, μοιάζουν με κηλιδώσεις στο χαρτί, στους τοίχους, μπάνια κ.α. Είναι παμφάγα και κάθε είδους τρόφιμο είναι δυνατό να μολυνθεί από τα περιττώματα τους ή από μια χαρακτηριστική οσμή μούχλας  ή κλεισούρας που αναδίδουν προκαλώντας σε ευαίσθητα άτομα αλλεργικές αντιδράσεις. Η αλλεργία από κατσαρίδες εκδηλώνεται με ρινόρροια, φτέρνισμα και δερματικούς ερεθισμούς.  Τροφές, νερό και μαγειρικά σκεύη είναι σε πολλές περιπτώσεις σε μόλυνση από κατσαρίδες που μεταφέρουν παθογόνους μικροοργανισμούς και παράσιτα στο εσωτερικό και εξωτερικό του σώματος τους. Έρευνες έδειξαν πως τα παθογόνα αυτά είναι υπεύθυνα για τροφικές δηλητηριάσεις, δυσεντερία, διάρροια, γαστρεντερίτιδα.

Για την πρόληψη και την καταπολέμηση τους, χρησιμοποιούμε ειδικές παγίδες σύλληψης ή φερομονικές παγίδες, υπολειμματικούς ψεκασμούς με ψεκαστήρα χαμηλής πίεσης, τοποθέτηση εντομοκτόνου σε μορφή gel ανάλογα με το χώρο και τον πληθυσμό προσβολής, προκειμένου να αποφύγουμε τα νεφελώματα, αλλά και για την επίτευξη του μεγίστου αποτελέσματος. Η μέθοδος εντομοκτόνου σε μορφή gel εφαρμόζεται κυρίως για την καταπολέμηση της Blattella Germanica (ψιλή κατσαρίδα). Επίσης η εταιρία μας πραγματοποιεί εφαρμογές με εκνεφωτήρες ή μεθόδους αερολύματος.

Τα σκευάσματα που χρησιμοποιούνται ανήκουν στην κατηγορία των συνθετικών πυρεθρινών, και είναι άοσμα, άχρωμα, με ευρύ φάσμα δράσης για άμεσα αποτελέσματα, κατάλληλα για χρήση σε επαγγελματικούς και δημόσιους χώρους. Η εφαρμογή απεντόμωσης πραγματοποιείται εξωτερικά & εσωτερικά των κτιρίων και είναι σύμφωνη με τους κανόνες των ορθών αειφόρων πρακτικών των ολοκληρωμένων συστημάτων διαχείρισης (IPM – HACCP) και τον υγειονομικό κώδικα Δημόσιας Υγείας.

Τα ειδικευμένα συνεργεία της εταιρείας μας πραγματοποιούν εφαρμογές με εγκεκριμένα και νομίμως επιτρεπόμενα παρασκευάσματα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε εταιρείες, ξενοδοχεία, εστιατόρια, πολυτελείς κατοικίες, σε χώρους παρασκευής & διάθεσης τροφίμων, αλυσίδες ένδυσης & υπόδησης, σκάφη αναψυχής, επαγγελματικά κτίρια, πολυκατοικίες , εξοχικές κατοικίες κ.α.

Απεντόμωση – Καταπολέμηση Μυρμηγκιών  

Τα μυρμήγκια ζουν σε οργανωμένες κοινωνίες, σε άπτερες και πτερωτές μορφές. Τα ενήλικα έντομα διακρίνονται σε βασίλισσα, εργάτριες και αρσενικά.

Υπολογίζεται ότι υπάρχουν πάνω από 10.000 είδη μυρμηγκιών, τα οποία ανάλογα με το είδος τους εντοπίζονται στο έδαφος, σε κοιλότητες τοίχων – δέντρων  ή σε στέγες. Το χρώμα τους είναι συνήθως καφέ ή μαύρο και το μέγεθός τους ποικίλλει. Ο μέσος όρος ζωής των μυρμηγκιών είναι από 45 μέχρι 60 ημέρες. Για να αναζητήσουν τροφή ταξιδεύουν μεγάλες αποστάσεις. Για την αντιμετώπιση μυρμηγκιών, που συνήθως εντοπίζονται σε μέρη όπου υπάρχουν τρόφιμα όπως κουζίνες, αποθήκες κ.α οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται συνδυάζονται με την καθαριότητα του χώρου. Η καταπολέμηση τους μπορεί να πραγματοποιηθεί με παγίδες, ρυθμιστές ανάπτυξης εντόμων και εντομοκτόνα. Εάν κριθεί απαραίτητο οι μέθοδοι καταπολέμησης μπορούν να συνδυαστούν.

Απεντόμωση – Καταπολέμηση Ξυλοφάγων εντόμων

Με το όρο ξυλοφάγα έντομα εννοούμε τα έντομα που προσβάλλουν το ξύλο και προκαλούν καταστροφές σε αυτό, όπως οι τερμίτες και το σαράκι. Η εντόπιση τους είναι δύσκολη διότι πολλές φορές ο άνθρωπος τα αντιλαμβάνεται στο χώρο του αφού έχουν προκαλέσει ζημιές.

Για την αντιμετώπιση τους απαιτείται εξειδικευμένο προσωπικό που θα εστιάσει σε μέρη του κτιρίου που έχουν υγρασία, σε ξύλινες κατασκευές που έρχονται σε επαφή απευθείας με το έδαφος, σε έπιπλά ή κατασκευές εσωτερικά του χώρους σας, σε πατώματα κ.α.  

Για την καταπολέμηση τους απαιτείται μια σειρά ενεργειών που βασίζεται στον περιορισμό συνθηκών επιβίωσης τους και σε διάφορους τρόπους απεντόμωσης είτε με αέρια εντομοκτόνα, είτε με θερμική επεξεργασία , είτε με έκχυση εντομοκτόνου μέσα σε στοές του ξύλου όπου το εντομοκτόνο το  λαμβάνουν τα έντομα  και επειδή έχουν την ιδιότητα της τροφάλλαξης  το μεταφέρουν από άτομο σε άτομο.

Έκτακτες προσβολές διαφόρων παρασίτων

Για διάφορες έκτακτες προσβολές παρασίτων που ενδέχεται να προκύψουν στους χώρους σας όπως μύγες, σκόρους, σκουλήκια, αράχνες, σαρανταποδαρούσες, σκορπιούς κ.α. θα αντιμετωπίζονται κατά περίπτωση.

Εφόσον πραγματοποιηθεί επιθεώρηση στο χώρο σας θα σας αποστέλλεται προσφορά που θα αναγράφεται η αξία, η μέθοδος και τα σκευάσματα που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν καθώς και τα μέτρα προστασίας που πρέπει να ληφθούν από το προσωπικό της επιχείρησης ή τους κατοίκους του κτιρίου.

Πρόγραμμα Ετήσιας Συντήρησης Απεντόμωσης – Μυοκτονίας 

Η παρουσία διαφόρων οργανισμών υγειονομικού ενδιαφέροντος σε επαγγελματικούς & οικιακούς χώρους έχει τις εξής αρνητικές επιπτώσεις:

 • στη Δημόσια Υγεία,  αφού αποτελούν συνεχή εστία μολύνσεων και μεταφοράς μικροβίων και ασθενειών.
 • οικονομικές, καθώς υποβαθμίζουν την ποιότητα του προϊόντος και την υγιεινή των χώρων.
 • κοινωνικές,  αφού ακόμη και ακίνδυνα να είναι τα παράσιτα υγειονομικού ενδιαφέροντος αποτελούν όχληση για τον άνθρωπο.

Σύμφωνα με την υγειονομική διάταξη Υ1γ/Γ.Π/οικ.47829/21.6.2017 όλες οι επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος απαιτείται να τηρούν πρόγραμμα απεντόμωσης και μυοκτονία έχοντας φάκελο με τα εξής έγγραφα :

 1. Άδεια καταπολέμησης εντόμων και τρωκτικών της εταιρίας
 2. Πρόγραμμα τήρησης απεντόμωσης και μυοκτονίας με την παρουσία ιδιωτικού συμφωνητικού.
 3. Σχέδιο κάτοψης των χώρων όπου υπάρχουν αριθμημένα τα σημεία και τα είδη των δολωματικών σταθμών για τρωκτικά και των εντομοπαγίδων.
 4. Έντυπο όπου σημειώνονται τα ποσοστά κατανάλωσης των μυοκτόνων σκευασμάτων καθώς και η ανάλυση δραστηριότητας των εντόμων.
 5. Τα σκευάσματα που χρησιμοποιήθηκαν και η δοσολογία τους, καθώς και τα δελτία δεδομένων ασφαλείας (MSDS).
 6. Πιστοποιητικό απεντόμωσης και μυοκτονίας.
 7. Μελέτη Επικινδυνότητας

Το πρόγραμμα ετήσιας συντήρησης απεντόμωσης – μυοκτονίας απευθύνεται στις παρακάτω κατηγορίες εταιρειών  :

 • Ξενοδοχεία
 • Εστιατόρια
 • Επιχειρήσεις Παρασκευής & Συσκευασίας Τροφίμων
 • Επιχειρήσεις Αναψυχής – Κέντρα Διασκέδασης
 • Επιχειρήσεις Λιανικής & Χονδρικής Διάθεση Τροφίμων
 • Αποθήκες Τροφίμων & Ποτών Χονδρικού Εμπορίου
 • Σινεμά – Θέατρα – Χώροι Εκδηλώσεων

Σε περίπτωση που η εταιρεία σας διατηρεί αλυσίδα καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, έχουμε τη δυνατότητα να προσαρμόσουμε το πρόγραμμα μας με βάση τις ώρες λειτουργίας σας, ώστε οι εφαρμογές να πραγματοποιούνται ώρες που δεν έχει πρόσβαση το  κοινό.

Για τις επιχειρήσεις που διατηρούν εξωτερικό χώρο και υποδέχονται τους επισκέπτες τους κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, δημιουργούμε ειδικό προγράμματα καταπολέμησης ιπτάμενων εντόμων με στόχο τη σταθερή μείωση του φαινομένου και την ανενόχλητη παραμονή για τους θαμώνες του χώρου αλλά και το προσωπικό σας από κάθε είδους παράσιτα.

Κοινοποιήστε

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Διαχείριση Παρασίτων

ΟΛΕΣ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΑΣ