Απώθηση Φιδιών

Η θανάτωση των φιδιών απαγορεύεται από την νομοθεσία καθώς δεν αποτελούν εχθρούς υγειονομικής σημασίας. Με τον όρο Απώθηση Φιδιών αναφερόμαστε στην προστασία και την αντιμετώπιση των φιδιών από ένα χώρο με την χρήση οικολογικών απωθητικών σκευασμάτων φιλικά προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Τα φίδια εμφανίζονται κυρίως στην ύπαιθρο και αλλά και σε ημιαστικό περιβάλλον από τις αρχές Μαρτίου έως τέλη Οκτωβρίου, ενώ τους υπόλοιπους μήνες βρίσκονται σε χειμερία νάρκη.

Τα φίδια είναι ιδιαίτερα χρήσιμα και ωφέλιμα για το περιβάλλον και για τον άνθρωπο διότι τρέφονται με επιβλαβή έντομα και τρωκτικά. Ωστόσο τα περισσότερα φίδια προκαλούν φόβο και πανικό στους ανθρώπους, οι οποίοι προσπαθούν με κάθε τρόπο να τα διώξουν ή να τα εξοντώσουν από το περιβάλλοντα χώρο τους. Εάν βρεθούμε ποτέ αντιμέτωποι με ένα φίδι αποκλείεται να μας κυνηγήσει ή να μας επιτεθεί. Όταν ένα φίδι αντιληφθεί την παρουσία ανθρώπου προσπαθεί να διαφύγει προς κάθε κατεύθυνση. Τα φίδια μπορούν να μας επιτεθούν και να μας δαγκώσουν μόνο σε περίπτωση που εγκλωβιστούν και νιώσουν απειλή για τη ζωή τους.

Στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου είκοσι τρία είδη φιδιών και τα πέντε από αυτά ανήκουν στην οικογένεια των Εχιδνών και θεωρούνται επικίνδυνα για τον άνθρωπο.

Προληπτικά μέτρα απώθησης φιδιών

  • Συχνός καθαρισμός του χώρου, εξωτερικά και περιμετρικά, από υψηλή και πυκνή βλάστηση.
  • Απομάκρυνση αντικειμένων που είναι ιδανικά για να φωλιάσει ένα φίδι όπως σωροί από ξύλα, σωροί από μπάζα, μεγάλες πέτρες κ.α.
  • Περιορισμός ή εξαφάνιση διαφόρων πηγών τροφής και νερού για τα φίδια.
  • Κλείσιμο ανοιγμάτων του χώρου που θέλετε να προστατέψετε.

Μέτρα Αντιμετώπισης

Η εφαρμογή απώθησης φιδιών πραγματοποιείται με εγκεκριμένα σκευάσματα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με την εγκατάσταση υγρού φιδοαπωθητικού σε μορφή φιαλιδίων σπρέι ανά διαστήματα περιμετρικά του χώρου (σημεία πιθανής εισόδου) ή  κοκκώδους σκευάσματος στην εξωτερική περίμετρο.

Η προστασία των χώρων γίνεται με την χρήση  απωθητικών σκευασμάτων τα οποία διατίθενται σε μορφή κοκκώδες υλικού. Διασπείρεται στο έδαφος σχηματίζοντας μια γραμμή περιμετρικά του χώρου που θέλουμε να προστατέψουμε, δημιουργώντας έτσι μια ζώνη προστασίας. Προηγείται διαδικασία ρήψης σκόρπιου σκευάσματος σε διάφορα σημεία του χώρου σας για την απώθηση των φιδιών από το εσωτερικό και στη συνέχεια σχηματίζεται η ζώνη προστασίας.  Για τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα η εφαρμογή προτείνεται να επαναλαμβάνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα (30 – 40 ημέρες).

Κοινοποιήστε

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Διαχείριση Παρασίτων

ΟΛΕΣ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΑΣ